29 júna 2009

Práca v nedeľu a vo sviatok - je to správne?

Opakovane sa objavujú pokusy zakázať prácu v nedeľu a vo sviatok prostredníctvom zákona.

 

Momentálny stav je taký, že je zakázané pracovať 4 konkrétne dni v roku: na Štedrý deň (24.decembra) po 12. hodine, na Prvý sviatok vianočný (25. decembra), na Nový rok (prvého januára) a počas Veľkonočnej nedele.

Maloobchodné predajne okrem výnimiek(*), musia byť zatvorené - respektíve tam nesmú pracovať zamestnanci, majitelia samotní (živnostníci) sa môžu postaviť za pult a predávať.

 

Prvá vec je, že to celkom nemá logiku - niektorí majú povinnosť nepracovať (lebo čo iné to je ako povinnosť?) a iní túto povinnosť nemajú. Ale dobre, rozumiem, že niektoré obchody a služby sú potrebné a teda sa musia prevádzkovať.

 

To je vlastne presne ten paradox, ktorý ukazuje, že to naši volení zástupcovia nedomysleli. Snažia sa zakazovať a okliešťovať slobodu za cenu, že nás akože chránia - ale pred čím vlastne?

 

Každý, kto pracuje na smeny vie (ja síce na smeny nepracujem, ale viem to tiež), že lepšie platené sú nočné smeny a víkendová práca. Príplatky sú vo výške 50%, čo je dosť významné prilepšenie. A o tieto príjmy vlastne poslanci ľudí pripravujú tým, že im chcú zakázať pracovať cez víkendy.

Ja súhlasím s tvrdením, že oddych je dôležitý a víkend strávený s rodinou je skvelá vec. Lenže čo keby to naši sociálni inžinieri nechali radšej na uváženie ľuďom?

 

Naozaj si politici myslia, že občania Slovenskej republiky sú natoľko neschopní a hlúpi, že si nedokážu zorganizovať osobný čas?

 

Ak niekto chce mať víkend v utorok, tak nech ho má, ak si to vybral sám. Väčšinou sa smeny plánujú aj na mesiac dopredu, čo dáva dobrý priestor na to, aby si to ľudia zorganizovali sami. A to, že niektorí zamestnávatelia zneužívajú svoje postavenie a robia nátlak na zamestnancov sa nezmení takýmto zákonom. Jednoducho neférový zamestnávateľ (resp. poverený šéf) bude aj naďalej zneužívať svoje postavenie iným spôsobom.

 

Na jedného, ktorého zachránia predtým, aby pracoval vtedy, keď nechce, pripadajú desiatkych tých, ktorí nebudú môcť pracovať vtedy, keď by chceli. To nie je sloboda - to je presne to komunistické zmýšľanie, aby sa všetci mali približne rovnako - lenže nie rovnako dobre, ale rovnako zle.

 

(Navyše to poškodzuje hospodárstvo, ale to je mimo rámca tejto úvahy.)

  

Keď už niečo chcú urobiť v tomto smere v prospech zamestnancov, tak nech zvýšia príplatky za prácu vo sviatok a cez víkend na 100% alebo viac a zakážu čerpanie náhradného voľna ako náhradu za prácu vo sviatok. Je pravda, že to zdraží pracovnú silu, ale to už nech si zváži každý zamestnávateľ či sa mu oplatí otvárať takú prevádzku.

 

Ale úplne najlepšie by bolo nechať to tak ako to je. K výbave každého človeka patrí mozog, tak mu, vážení volení zástupcovia, dajte možnosť využiť ho a zorganizovať si pracovný a oddychový čas podľa vlastného uváženia.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

* Týmito výnimkami sú:

  • čerpacie stanice s palivami a mazivami
  • maloobchodný predaj a výdaj liekov v lekárňach
  • predajne cestovných lístkov
  • predajne suvenírov
  • maloobchodný predaj na letiskách, v prístavoch a ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach

Bookmark and Share