26 júna 2009

Majú zamestnanci pracovať kvôli kríze zadarmo? 2 časť.

V predchádzajúcom poste som písal, že to hrozí a teraz je to tu: podľa aktuálnej správy sa stovky zamestnancov zriekli mesačného platu.

Podľa mňa táto správa vytvára "priaznivé" podmienky pre ďalších zamestnávateľov, aby tlačili na zamestnancov podobným spôsobom. Je to smutné a neférové, že sa zamestnávatelia takto stavajú k riešeniu problémov. Zamestnanci tie problémy predsa nezavinili, tak prečo majú takýmto spôsobom prispievať k jej riešeniu?

 

Koľkokrát sa stalo v minulosti (a ešte sa aj v budúcnosti stane), že keď je opačná situácia - čiže priaznivá hospodárska situácia - príde zamestnávateľ s tým, že výrazne zvýši platy? Častokrát to musia zástupcovia zamestnancov dosiahnuť pomocou dlhých a náročných rokovaní, zamestnávatelia im pritom vôbec nevychádzajú v ústrety - zvyčajne dohodnú menšie navýšenie platov ako sa pôvodne očakávalo.

 

Ja chápem, že primárnou motiváciou zamestnancov je obava, že prídu o pracovné miesto a teda aj o pravidelný príjem. Lenže myslím si, že ak manažment spoločnosti nedokázal viesť spoločnosť tak, aby zvládla aj ťažké časy, tak je riziko krachu firmy naďalej vysoké a nakoniec jediní kto týmto krokom získa budú majitelia/akcionári firmy, pretože platy, ktorých sa zamestnanci zriekli už po zavretí firmy nedostanú vyplatené (otázkou je, či vôbec dostanú peniaze, ktorých sa nezriekli).

 

Ďalšia vec: konkrétne šéf Britských aerolínií sa zriekol svojho júlového platu v prepočte 75.000 eur. Je to fraška - pre bežných zamestnancov je to plat za niekoľko rokov. Jemu by stačil jeden taký plat ročne a aj tak by si kráľovsky žil. Platy bežných zamestnancov sa s tým nedajú porovnávať - koľkí sa musia zrieknuť svojho platu aby dosiahli rovnakú úsporu ako v jeho prípade? Odhadujem, že 30 - 40 zamestnancov zarobí dohromady toľko čo on sám. Možno by stačilo, aby si vedenie nevyplatilo 6 mesiacov platy (hladom neumrú, to snáď uzná každý), veď vlastnia akcie a keď sa firma pozbiera, tak sa im to vráti vo forme dividend.

  

Nechcem tým všetkým povedať, že zamestnanci sa nemajú podieľať na zachraňovaní firmy - ak v tom sami vidia zmysel. Ale myslím si, že by si nemali manažéri a majitelia robiť z výplat zamestnancov BANKOMAT, ktorý vydá peniaze, vždy keď požiadajú.

 

Nie som ani za nátlakové akcie, ostré štrajky atd., uprednostňujem pokojné vyjednávanie. Ale pravdou je, že v určitých situáciách musí byť človek nekompromisný a túto situáciu s platmi za takú považujem.

Aby som stále len nekritizoval tak tu je riešenie, ktoré sa mi páči: vo Volkswagen Bratislava zaviedli kontá pracovného času

 

Ale určite sú aj iné dobré riešenia, len to by museli manažéri pohnúť hlavou a posudzovať situáciu komplexne - čiže aj s ohľadom na stanovisko zamestnancov.

firma, kde to manažéri nerobia, kde si chcú urobiť z platov zamestnancov bankomat - taká firma si nezaslúži dobrých a verných zamestnancov. Práve tí najlepší by mali teraz odísť.

 

Bookmark and Share