23 júna 2009

Majú zamestnanci kvôli kríze pracovať zadarmo?

V súčasnosti sa zčasu načas objaví informácia týkajúca sa nejakej veľkej spoločnosti, ktorá je vo finančných  problémoch a ktorá tieto problémy chce riešiť napríklad aj tým, že navrhne zamestnancom aby istý čas pracovali za výrazne nižšie platy alebo úplne zadarmo. Naposledy to boli Britské Aerolínie, ktoré chceli namiesto platov vyplatiť zamestnancov akciami firmy, ale akú majú hodnotu tie akcie, keď je firma pred banktorom? Takmer nulovú.

 

V tejto chvíli mi nejde ani tak o kritiku konkrétnej organizácie ako o prístup zamestnávateľov - podnikateľov k rešeniu problémov.

 

Očakávať, že zamestnanci budú robiť za výrazne nižšie platy alebo zadarmo je to isté akoby očakávali, že ich dodávatelia budú dodávať tovar a služby zadarmo.

 

Veď nech to len skúsia navrhnúť svojim dodávateľom, napríklad nech im kancelárske potreby dodávajú zadarmo, nech im počítače servisujú zadarmo, autá opravujú zadarmo, benzín natankujú bez platenia atď. alebo za protihodnotu - akcie firmy.

Dodávatelia by to považovali za nehoráznosť a asi by s nimi prerušili spoluprácu.

 

A pritom zamestnávatelia si od svojich zamestnancov kupujú výsledky ich práce (ktoré ľudia vytvorili vďaka svojim schopnostiam a skúsenostiam). Kupovať, znamená, že musia platiť, ak nezaplatia tak nič nedostanú.

 

Očakávania, že zamestnanci budú pracovať zadarmo sú škodlivé pre slobodný trh, pretože ho deformujú. A pritom sú to podnikatelia, ktorí vykrikujú a búria sa proti regulácii a štátnemu dohľadu nad trhom. Pracovať zadarmo preto, aby si zamestnanci udržali pracovné miesto je nezmysel, pretože do problémov firmu nedostali zamestnanci tým, že dostávali platy a preto sa problém neodstráni tým, že platy na istý čas prestanú dostávať.

 

Priatelia, ak od niekoho z vás zamestnávateľ bude chcieť, aby ste isté obdobie pracovali za výrazne nižší plat alebo zadarmo (pretože je to aj vo vašom záujme), radšej sa pripravte na to, že je pre vašu kariéru lepšie zmeniť zamestnávateľa.

 

Lebo taký zamestnávateľ, ktorý chce riešenie svojich problémov hodiť na vás nie je ani dobrý ani schopný zamestnávateľ a veru vás u neho nečaká svetlá budúcnosť.

 

Bookmark and Share