16 augusta 2009

Je doba veľkých zmien - aj v zamestnaneckej oblasti

Ďalšia firma prosí zamestnancov, aby ju zachránili. Tentoraz však nechcem o tom hovoriť detailne, situácia je podobná ako minule

 

Napadlo ma však toto: neprichádza konečne doba kedy si firmy uvedomia, že zamestnanci nie sú len platenou silou, súčiastkou, ktorú možno vymeniť a ide sa ďalej?

Podľa mňa sa toto začína v plnej sile ukazovať. Tak ako si firmy musia vážiť zákazníkov a dodávateľov (alebo by si mali ak chcú dlhodobo prosperovať) a snažiť sa s nimi vychádzať a vytvárať podmienky pre obojstranne prospešnú spoluprácu, tak to musí byť aj so zamestnancami. Zamestnanci musia cítiť, že nie sú iba kolečko v stroji, ktoré majitelia nahradia kedy sa im zachce.

 

V skutočnosti si firma od zamestnancov kupuje výsledky ich práce, preto s nimi musí jednať tak férovo ako s ostatnými dodávateľmi.

 

A ak sa toto zásadne nezmení tak čoskoro príde doba kedy zamestnanci budú pracovať pre viacerých zamestnávateľov súčasne (nie v pracovných pomeroch ako to poznáme dnes ale v iných právnych vzťahoch) a na zamestnaneckú lojalitu možno potom zabudnúť.Nebude existovať pevný pracovný čas a vyhrážky o prepustení alebo nátlak podobného typu nebude mať zmysel.

 

Už dnes je problém zohnať schopných, kvalifikovaných a hlavne zodpovedných pracovníkov a toto sa bude stupňovať. Schopní budú tak vzácni, že jednoducho si málo firiem bude môcť dovoliť platiť takýchto ľudí na plný úväzok - to bude príliš drahé. Preto títo ľudia budú deliť svoj čas medzi viacerých zamestnávateľov - povedzme troch, štyroch alebo piatich. Náznaky už tu existujú, keď rôzni odborníci pracujú na zákazku (programátori, architekti, technici a pod.). Len ešte na takúto formu neexistuje legislatíva, pretože zákon je ako vždy ďaleko pozadu za realitou. Ešte sa to považuje za obchodnú činnosť, čo je samozrejme hlúposť.

 

Ak vás táto téma zaujíma bližšie, odporúčam nasledujúce dokumenty:

Kreatívna práca (PDF)

Moderný pracovný svet (PDF)

 

Bookmark and Share