26 júla 2009

Budovanie kariéry je o spolupráci

Jeden aspekt karierizmu (ako sa tento pojem všeobecne chápe) je, že karierista sa snaží dostať "hore"takzvane po chrbtoch druhých, čiže ich vypočítavo zneužije na svoje ciele a potom ich odvrhne.

 

Považujem to za hlboké nepochopenie princípov budovania kariéry. Pripúšťam, že niektorí ľudia to tak naozaj robia, ale oni sa mýlia ak si myslia, že je to spôsob ako si vybudovať stabilnú kariéru.

 

Myslím, že to bol Boris Jelcin, ktorý povedal: Môžete si postaviť trón z bodákov, ale nemôžete na ňom dlho sedieť. Nie že by som toho človeka ktovie ako obdivoval, ale ten citát je podľa mňa výstižný a vhodný aj pre túto situáciu.

 

Žiaden človek, ktorý sa dostal "hore" pomocou ubližovania a zneužívania druhých, sa tam nemôže dlho udržať. 

 

Dôvodov je hneď niekoľko:

  1. Skôr či neskôr aj takýto človek urobí chybu, ktorá sa proti nemu obráti a potom mu nikto nepomôže, nikto ho nepodrží.
  2. Určite sa časom nájde človek niektorazenia ako on, ale dravejší a bezohľadnejší a ten ho "zosadí".
  3. Aj napriek zdanlivému úspechu (a tímu pätolízačov, ktorí sa vždy nájdu) sa tento človek nakoniec bude cítiť osamelý a radosť z toho, čo dosiahol pominie, príde demotivácia a to bude koniec.

 

Budovanie kariéry je ako horolezectvo, treba si navzájom pomáhať, aby ani jeden nespadol a nestrhol tak prípadne aj ostatných do priepasti. Je to tímová práca a čím viac si kolegovia pomáhajú tým viac sa im všetkým darí.

 

Samozrejme, že nebudú všetci na vedúcich pozíciach, ale treba si uvedomiť, že skutočne nie každý v danej chvíli dokáže byť dobrý manažér (môže sa to však naučiť). Ak je manažérom ten správny človek, ktorý vyšiel práve z takejto tímovej spolupráce, tak jeho podriadení budú mať výborné pracovné podmienky a pracovná atmosféra bude motivujúa, čo dáva predpoklad na dobré výsledky a teda aj odmeny za prácu. Takýto manažér nesmie nikdy zabudnúť, vďaka komu sa dostal na svoju pozíciu, inak sa to celé zmení na ten negatívny scenár.

 

Určite je dôležité, aby takúto tímovú prácu podporovala aj samotná firma spôsobom ako je organizovaná a akú má firemnú kultúru. Pretože je ťažké takto spolupracovať ak vedenie a celková filozofia firmy idú proti tomuto duchu.

 

Bookmark and Share